Če je le mogoče, kislega zelja in repe ne spirajte, saj tako odstranite veliko koristnih snovi. Ker jih uničujemo tudi s kuhanjem, se v sodobnem svetu kislo zelje in repa vedno bolj pogosto uporabljata kar surova. Prav tako se v sodobni kuhinji poslužujemo manj svinjske masti in več rastlinskega olja.

 

Recepti

Pikantno zelje

Rižota s kislo repo

Kisla repa s fižolom

 

Pikantno zelje

V srednje veliki kozici razpustimo margarino. Na njej hitro prepražimo semena kumine in posušene feferone. Dodamo čebulo in pražimo še 2 minuti.

Dodamo zelje in korenček in med nenehnim mešanjem pražimo 5 minut oz. tako dolgo, da se zelje zmehča. Nazadnje primešamo še sol in limonin sok. Postrežemo vroče ali mlačno.
<< nazaj

Rižota s kislo repo

30 dag riža
puranji zrezek (cca. 30 dag)
30 dag naribane surove repe
majhna čebula
1 strok česna
malo peteršilj
timijan
olje

Zrezek solimo in zrežemo na drobne koščke, ki jih popražimo na čebuli. Dodamo riž in nekaj časa pražimo, nato zalijemo z malo vrele vode. Ko riž popije vodo, dodamo naribano surovo repo, strt česen in zopet zalijemo z vodo. Kuhanemu rižu dodamo sesekljan peteršilj, timijan in po želji potresemo z ribanim parmezanom.
<< nazaj

Kisla repa s fižolom

1 kg kisle repe
100 g oluščenega in kuhanega rjavega fižola
malo prekajenih svinskih reber ali domačih klobas
4 stroki česna
lovorjev list
poper
1 žlica moke
<< nazaj