Repa je povrtnina z vlaknastim mesom ter prijetno sladkim, a ostrim okusom, ki izvira iz severnega dela srednje Evrope. Ljudje so jo kultivirali že zelo zgodaj. Poznali so jo že v stari Grčiji in v rimskem cesarstvu, kasneje pa je veljala tudi za osnovno živilo, ki so ga uživali na stari celini v zimskem času. Ko so španski osvajalci južnoameriške celine v 16. stol. v Evropo prinesli krompir, se je njeno zlato obdobje končalo. Repe se je tedaj prijel sloves jedi revnega sloja ljudi. Danes kisla repa velja za eno izmed najbolj zdravih jedi.

Blagodejen vpliv na zdravje

Repa sedaj ponovno počasi pridobiva na veljavi. Znanstvene raziskave so pokazale, da vsebuje veliko pomembnih snovi za naše zdravje. Le-te blagodejno vplivajo na delovanje naših notranjih organov, nam olajšajo boj z nadležnimi bakterijami in virusi in pomagajo zviševati odpornost telesa. Z rednim uživanjem repe se torej zavarujemo pred različnimi boleznimi.

Visoka biološka vrednost

Kisla repa oskrbi naše telo s potrebnimi balastnimi snovmi in beljakovinami, maščobami in ogljikovimi hidrati. Prav tako je tudi bogat vir mineralov, in sicer kalcija, natrija, kalija, magnezija, železa in fosforja ter vitaminov B1, B2 in B3. Količina vitamina C pa se s kisanjem repe le še poveča.

Zavira procese staranja in kronične bolezni

Vsebuje tudi za zdravje nepogrešljivo folno kislino in antioksidante, ki zavirajo procese staranja ter preprečujejo nastanek nekaterih kroničnih bolezni. V njej je prisotnih tudi precej glukozinolatov, tj. snovi, ki vsebujejo žveplo, zato koristno vpliva na dihala in ožilje, hkrati pa zaradi vsebnosti vitamina K tudi razmaščuje in čisti kri. Širok spekter njenih dobrodejnih vplivov na naše telo pa s tem še ni popolnoma izčrpan.

Kisla repa je učinkovit diuretik

Kisla repa je diuretik, saj deluje razkužilno in učinkovito čisti sečne poti. Njene sestavine spodbujajo delovanje žlez ter pospešujejo in poživljajo presnovo. Kisla repa tudi ureja in pospešuje prebavo, zavira delovanje karcinogenih snovi ter tako preprečuje nastanek črevesnega raka.

Zdrava popestritev prehrane

Zaradi vsega naštetega bi lahko rekli, da je kisla repa zares dobrodošla in zdrava popestritev sodobne prehrane. Ne nazadnje je dostopna skozi vse leto, preseneča pa nas tudi z različnimi in domiselnimi možnostmi priprave.