je eno izmed osnovnih živil zdrave prehrane, pomemben člen številnih diet, hkrati pa tudi vse bolj cenjeno naravno zdravilo. Vsebuje vrsto za zdravje dragocenih biosnovi, katerih učinkovitost se razvije oz. poveča v procesu mlečnokislinskega vrenja. Čeprav so ga kot zdravilo poznali in uporabljali že stari Grki in Rimljani, pa izročilo pravi, da so bili šele naši predniki, tj. stari Slovani, tisti, ki so iznašli kisanje zelja na način, ki ga uporabljamo še danes.

Kislo zelje v zgodovini

Leta 1497 se je znani pomorščak Vasco da Gama odpravil na pomorsko pot do obal Indije. Da bi se izognili nevarnim morskim tokovom, se je odločil za krožno pot čez južni Atlantik. Med plovbo do Rta dobrega upanja njegovi mornarji niso uzrli kopnega celih 96 dni.

Zaradi pomanjkanja svežega sadja in zelenjave, ki sta bogat vir vitamina C, jih je napadel skorbut. Od 160-ih mož je življenje izgubilo kar 106 članov posadke.

James Cook, ki se je na plovbo okoli sveta podal dobrih dvesto let kasneje, te napake ni ponovil. Poslušal je nasvet nemškega naravoslovca Georga Forsterja in na ladjo vkrcal kar 60 sodov kislega zelja. Tako med plovbo zaradi skorbuta ni izgubil niti enega člana posadke.

Bogastvo hranilnih snovi

Kislo zelje ima visoko biološko in nizko energetsko vrednost, z zaužitjem 150 do 200 g zelja pa pokrijemo naše dnevne fiziološke potrebe po vitaminu C. Čeprav je zelo kislo, ga pred uporabo ne peremo, saj bi z izpiranjem odplaknili tudi večino hranilnih snovi, ki jih vsebuje. Teh pa zagotovo ni malo.

Kislo zelje je bogato z aminokislinami, različnimi rudninami, mineralnimi snovmi ter vitamini. Vsebuje veliko kalija, železa, magnezija, žvepla in bakra, v njem pa so prisotne tudi sledi natrija. Zaradi ugodnega razmerja med kalcijem in fosforjem zagotavlja velik izkoristek kalcija v organizmu. Po vsebnosti vitamina C kislo zelje ne zaostaja za pomarančo in limono, vendar pa je hkrati tudi pomemben vir vitaminov B1, B3, K in U ter karotena (provitamin A).

Razstrupljanje in razkisanje telesa

V pravilno kisanem zelju se razvijejo mikroorganizmi, ki pospešujejo razmnoževanje koristnih bakterij v črevesju. Te izboljšujejo prebavo, absorpcijo hranilnih sestavin in sintezo vitamina B. Zavirajo procese gnitja v črevesju ter tudi pospešujejo redno iztrebljanje in izločanje strupenih snovi iz črevesja. Z rednim uživanjem kislega zelja tako razbremenimo svoja jetra in trebušno slinavko, okrepimo svojo črevesno floro in pripomoremo k razstrupljanju in razkisanju telesa, pa tudi k obnavljanju prizadetih tkiv.

Krepitev imunskega sistema

Zelje nam zagotavlja najkakovostnejše elemente za vzdrževanje biološkega ravnovesja v organizmu, z njegovim rednim uživanjem pa zmanjšamo nagnjenost k obolenjem, povečamo obrambno sposobnost organizma in preprečimo prezgodnje staranje.

Ohranimo zdravje s kislim zeljem

Zelje ni le bogat vir vitamina C in učinkovito sredstvo za odstranjevanje strupenih snovi iz telesa, ampak očisti tudi našo kri in tako preprečuje poapnenje žil, normalizira krvni tlak in zmanjša količino holesterola v krvi. Krepi mišice, predvsem srčno, pomaga pri vnetju dlesni in ustne sluznice ter preganja prehladna in gripozna obolenja. Lajša osteoporozo, tegobe povezane s protinom ter blagodejno deluje na žlezo ščitnico.

Kislo zelje pospešuje presnovo ogljikovih hidratov in beljakovin, pa tudi rast celic ter nastajanje barvil v laseh in koži. Izboljšuje možganske sposobnosti in povečuje spolno aktivnost ter se obnese kot blago pomirjevalo pri živčni napetosti in nespečnosti.

Je primerna hrana za slabokrvne in sladkorne bolnike, pomaga pa tudi pri ledvičnih kamnih, boleznih vranice, glavobolu in bolečinah hrbtenice. Uživanje zelja je pripročljivo tudi pri bronhitisu in bronhialni astmi, saj dobro čisti dihalne poti.

Zaveznik proti raku debelega črevesja

Zelje se prišteva med najmogočnejše zaveznike pri preprečevanju raka debelega črevesa. Rezultati opravljene študije na Univerzi v ZDA so pokazali, da obstaja pri osebah, ki uživajo veliko zelja, 70 odstotkov manjša verjetnost, da zbolijo za rakom debelega črevesa. Dobre bakterije, ki nastanejo pri mlečnokislinskem vrenju, zavirajo delovanje neželenih encimov v črevesju in tako zmanjšujejo tveganje za nastanek nevarnega tumorja debelega črevesa.

Z zeljem zdravimo kandido

V današnjih časih kislo zelje velja kot dober način za odpravljanje mačka, saj velika količina vitamina C uspešno prežene glavobol, pomaga pa tudi pri zdravljenju kandide – kronične zakisanosti organizma, ki jo nekateri imenujejo kar prekletstvo modernega sveta.

Candida Albicans je nevarna vrsta glivice, ki jo najdemo v tankem in debelem črevesju vsakega človeka. Medtem ko so jo nekoč omenjali le kot vaginalno okužbo pri ženskah, so jo kasneje odkrili skoraj v vseh organih človeškega telesa. Lahko povzroča kronično utrujenost, razdražljivost, bolečine v hrbtenici, otrdelost vratu in rame, bolečine v mišicah, depresijo, debelost, astmo, boleče menstruacije, bolečine v trebuhu, črevesne motnje, okužbe sečil, bolečine pri spolnem odnosu in različne alergije. Zato poskrbite, da bo kislo zelje stalnica na vaših mizah skozi vse leto.